Dekor Style

İç Mimarlar Ne Yapar?

 Resim Galerisi için Buraya Tıklayın

İç mimarlar bir yapının içinde, kullanıcılara işlevsel, yapısal ve estetik ölçülere göre en uygun tasarımı oluşturmak için çözümler üreten meslektir. İç mimar, mekân için gerekli işlemleri ve uygulamaları belirleyip, uygun renk ve aydınlatma gibi dekoratif öğeleri seçerek iç mekânı kullanılabilir, güvenli ve göze hoş gelen bir hale getirir.

İç mimarlık her geçen gün daha da önemli bir meslek haline gelmektedir. Bunun sebebi gün geçtikçe insanların içinde bulundukları yerin göze hoş ve güzel gelmesine daha da önem vermeleridir. Dolayısıyla iç mimarlık gelecek vaat eden meslekler arasında yerini almıştır.

İç mimar proje bazlı çalışır ve bu proje için yapım ve yönetim süreçlerini oldukça iyi değerlendirir. Yapı içerisi için gerekli çizim ve bazı bilgisayar programlarına hâkim olmalıdır. Tasarım fikrini kâğıda ve bilgisayara dökerek daha somut bir görüntü elde eder ve projeyi ona göre yönlendirir.

Kendisinden istenilen tasarım fikrini istenildiği biçime en benzer ve uygun olacak şekilde bitirmeyi hedefler. Kimi zaman kişiler veya firmalar iç mekân tasarımını iç mimarın kendi zevkine bırakabilir. Bu gibi durumlarda iç mimarın var olan yapıya uyumlu bir şekilde kendi geliştireceği bir tasarım sunması gerekir. İç mimarların veya iç mimar olmak isteyen kişilerin yaratıcılık ve estetik algılarının da oldukça açık olması gerekmektedir.

İç Mimarlarda Olması Gereken Özellikler

İç mimarlar birçok özelliği bünyesinde barındıran kişilerdir. Örneğin dijital tasarım programlarını bilmek ve iyi seviyede kullanmak çizim yapabilmek ve popüler tasarım tarzlarını ve öğelerini takip etmek gibi özellikler bir iç mimarı kendi kariyerinde daha yukarılara çıkmasında önemli roller oynar. Bunların dışında Tasarım fikirlerini olabildiğince gerçeğe çeviren iç mimarlarda bulunması gereken özellikler;

  • Estetik olarak hoş ve güzel görünecek tasarımlar geliştirebilecek estetik algıya ve hayal gücüne sahip olmak
  • Detay odaklı olmak
  • İnsanlar ile etkili bir şekilde iletişim kurabilmek, diksiyonu düzgün olmak
  • Problem ve kriz anlarında çözüm üretebilmek
  • Yaratıcılık ve görsel farkındalık özelliklerini taşımak
  • Proje yapım ve yönetim becerisine sahip olmak

Bütün bunların yanı sıra tabi ki öncelikle üniversitelerin 4 yıllık İç Mimarlık bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmaları gerekmektedir. Ülkemizde birçok üniversitede bu bölüm mevcuttur.

İç Mimarların Çalışma Alanları

İç mimarlar; kamu sektöründe başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak birlikte birçok bakanlık ve kurumda, il ve ilçe belediyelerinde, yüksek okul ve üniversitelerde, proje, satın alma, restorasyon gibi alanlarda çalışma imkânı bulabilirler. Kendi çevresi tarafından tanınmış iç mimarlar şahıslar aracılığıyla da direkt müşteri bazlı çalışabilirler. Bunun yanı sıra mimarlık ofislerinde de çalışmaları olağandır.

İç Mimarların Maaşları

İç mimarların çalışma şekli, deneyimleri, herhangi bir yere bağlı çalışmaları gibi bazı faktörler bu meslekten elde edilen kazançta farklılıklar ortaya çıkarmaktadır.  İç mimar maaşı her iç mimara göre değişebilir fakat verilere bakıldığında ortalama 32.000 TL olarak görünmektedir.

 


ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ