Bonsai Bitkisinin Bakımı
Bu Yazımızda Size Ne Hazırladık:
Bonsai bitkisinin bakımı, oldukça kolay bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Kış aylarında haftada bir kere su isterken yaz aylarında yalnızca haftada iki kere su istemektedir. Ancak bonsai bitkisine sulama yaparken her sulama zamanında kullanılan su oranı aynı olması gerekmektedir.
Örneğin bonsai bitkisi akşam sulanmış ve saksının dibinde su kalmışsa sabah dibinde kalan su birikintisini boşaltmamız gerekmektedir. Eğer suyu dökmez saksımızın dibinde unutursak bonsai bitkimiz böceklenmeye meyilli olmaktadır. Peki, Bonsai Bitkisinin Bakımı nasıl olmalı?
Bonsai Bitkisinin Toprağını Değiştirme
Bitkinin sağlıklı yetişebilmesi için bonsai bitkisinin toprağını değiştirme maddesi oldukça önem taşımaktadır. Bonsai bitkisinin iki ya da üç yılda bir toprağı ve saksısı değiştirilmesi gerekmektedir. Yeni kökleri canlandırmak için bayat toprağı belirtilen süre içerisinde değiştirip ilkbaharda büyüme zamanını geçirmeden önce tamamlamak bonsai bitkimizi sağlıklı bir şekilde hayata tutunmasında katkı sağlamaktadır.
Bonsai Bitkisi Neden Yaprak Döker?
Bonsa’inin aşırı sulanması, ışık eksikliği ya da fazlalığı, su altında fazlaca kalma durumu, bonsai bitkinizin yapraklarını düşürmesinde çok büyük etki göstermektedir. Bonsai bitkisi neden yaprak döker ? sorusunun cevabını kısaca bu şekilde verebilmekteyiz.
Bu belirtiler uzun zaman devam edip kesilmezse bitkinizde hastalık olma ihtimalini göz ardı etmemeniz fayda sağlamaktadır. Bonsai bitkinizin yeterli miktarda güneş ışığı almasını sağlamak, doğru miktarda sulama yapmak bonsai bitkinizi eski hastalıksız,sağlıklı dönemine geri döndürmeye olanak sağlamaktadır.
Bonsai Bakımında Püf Noktalar
Her bitkide olduğu gibi bonsai bakımında püf noktalar olması bizi şaşırtmamaktadır. Öncelikle bonsai bitkimiz karanlık ortamları asla sevmemektedir . Bu yüzden sabahları aydınlık bir alanda olması bonsai bitkimiz için çok faydalı olmaktadır.
Ancak bonsai bitkimiz her ne kadar karanlığı sevmese de direkt olarak güneş ışığına maruz kalmaktan da hoşlanmamaktadır. Direkt olarak güneş altında kalan bitkimizin yaprakları solup , zarar görebilmektedir. Bonsai bitkisi çok soğuk olmayan yerlerde yaşam bulmaktadır. Bu nedenle , bonsai bitkisiniz üşütmemeli, 13-14 dereceden daha düşük sıcaklık olan yerlerde bulunmasını engellemek gerekmektedir.
Açelya Bitkisi Bakımı başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.
Bonsai Bitkisinin Bakımı
Bonsai bitkisinin tohumdan yetiştirmek minimum 6 yılımıza mal olmaktadır. Bazı vatandaşlarımız bu süreyi tamamlayıp tohumdan yetiştirmeyi tercih etse de bazılarımız o kadar sabırlı olamayıp daha kısa sürede bonsai ağacı yetiştirmeyi tercih etmektedirler. Bu bakımdan bonsai bitkisi yetiştirme yöntemleri başlığını sizler için aşağıda maddeler halinde derledik;
- Doğadan toplayarak yetiştirmek
- Kültür uygulaması yapmak için laboratuvar ortamında yetiştirmek
- Köklendirme yaparak bonsai yetiştirmek
- Çelikten üretim sağlayarak bonsai yetiştirmek
- Tohumdan yetiştirmek olarak sıralayabilmekteyiz.
Bonsai bitkisi yetiştirme kararını vermeden önce bonsai bitkisinin ağaç olduğunu aklımızdan çıkartmamak gerekmektedir. Diğer ağaç ve bitki türleri gibi doğal olarak büyüyebilmekte ve küçük kalmamaktadırlar. Bıraksak doğal ortamında bütün bonsai bitkilerimiz büyüyerek ağaç olmaktadırlar. Ancak bonsai bitkiler teknikleriyle minyatürleşme fırsatınıda bize vermektedir.